Cea de-a 23-a ediție a Conferinței Anuale EPAC – European Partners Against Corruption și Adunării Generale EACN – European Contact Point Network Against Corruption au avut loc la București, în perioada 26 – 27 noiembrie 2024, fiind organizate de către structurile naționale ce fac parte din această rețea de cooperare, sub egida EPAC

DGPI, în calitate de membru EPAC/EACN, a participat la activitățile prilejuite de organizarea celei de-a 23-a ediții, desfășurate de Direcția Generală Anticorupție, alături de Direcția Prevenirea Criminalității din Ministerul Justiției, Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate.

În cadrul evenimentului a fost adoptată Declarația de la București – un simbol al determinării și al angajamentelor comune ale statelor de a coopera eficient în domeniul anticorupție și o reconfirmare a importanței valorii integrității și viziunii anticorupție în activitate.

La evenimentul de la București au participat 170 de participanți, reprezentând aproape 100 de instituții din peste 30 de țări. Au fost susținute prezentări de către reprezentanți ai Națiunilor Unite, ai Uniunii Europene, ai Parchetului European, ai Europol, ai Departamentului de Justiție al SUA și ai organismelor anticorupție din alte țări.

„Tema Conferinței reflectă perfect esența misiunii noastre: integritatea și transparența sunt fundamentul încrederii în societățile noastre. Acesta este un principiu de bază al muncii noastre. Cu toate acestea, atingerea integrității este posibilă doar prin unitate – atunci când reprezentanți din diferite țări, instituții și sectoare își unesc forțele pentru a combate corupția”, a declarat Linas Pernavas, președintele EPAC/EACN și director al Serviciului de Investigații Speciale, în discursul său de deschidere.

După cum a afirmat Ovidiu- Ciprian Antohe, Director al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România:„ Această conferință oferă o oportunitate excepțională de a spori cooperarea internațională în domeniul integrității și de a consolida eforturile noastre comune de prevenire și combatere a corupției. Prin dialogul deschis și schimbul de experiență între experți din diferite țări, contribuim activ la dezvoltarea unor răspunsuri mai eficiente la corupție”.

În cadrul prezentării susținute cu ocazia Conferinței, directorul general al DGPI, domnul general-locotenent Tiberiu-Silviu DUMITRACHE, a subliniat rolul instituției noastre, în calitate de structură specializată a MAI în domeniul securității naționale, evidențiind una dintre pioritățile instituționale – prevenirea și contracararea faptelor cu implicații negative asupra personalului, misiunilor și patrimoniului MAI, în actualul context de securitate ce impune eforturi de adaptare a capabilităților de detecție și combatare a dezinformării, a atacurilor hibride și celor de tip cibernetic.

De asemenea, a menționat importanța identificării și combaterii riscurilor de corupție în rândul personalului MAI, cu accent pe asigurarea integrității la nivelul personalului ministerului, reliefând necesitatea cooperării interinstituționale pentru garantarea eficienței activităților îndeplinite.

Conferința s-a concentrat, în primul rând, pe provocările investigării infracțiunilor internaționale de corupție, acordând o atenție semnificativă instrumentelor și metodelor inovatoare de investigare a infracțiunilor financiare, a cazurilor de corupție la nivel înalt și a investigațiilor internaționale privind luarea de mită, precum și procedurilor de recuperare a activelor legate de veniturile din corupție.

Sesiunile breakout au explorat importanța tot mai mare a analizei datelor mari, utilizarea proactivă a acesteia în descoperirea infracțiunilor legate de corupție, identificarea riscurilor potențiale de corupție, contribuția la inițierea investigațiilor și rezolvarea cu succes a cazurilor.

Scopul rețelei EPAC/EACN este de a consolida cooperarea prin schimbul de bune practici în eforturile de combatere a corupției și supravegherea poliției. În urma Adunării Generale din acest an, cinci noi membri s-au alăturat rețelei, în prezent 120 de instituții europene din 38 de țări făcând parte din această rețea de cooperare.

 

22
3.14.249.124, 34.149.39.215
DGPI
Skip to content