Ministerul Afacerilor Interne participă cu structuri specializate în domeniul managementului crizelor la exercițiul NATO “STEADFAST JUPITER 23”

Ministerul Afacerilor Interne participă cu structuri specializate în domeniul managementului crizelor, la exercițiul NATO “STEADFAST JUPITER 23” care se desfășoară în 27 de locații din Europa și nordul SUA.

MAI face parte dintr-o echipă interinstituțională de răspuns și, conform competențelor, asigură reacția națională, pe diferite paliere de lucru, în cadrul evenimentelor și incidentelor simulate.

De asemenea, participă la coordonarea acțiunilor de sprijin derulate de către forțele NATO, cu acțiunile autorităților naționale.

Totodată, MAI asigură și detalierea suplimentară a evenimentelor simulate, inclusiv prin accentuarea efectelor resimțite la nivelul populației civile.

Exercițiul este planificat de NATO, iar scopul este de a întări capacitatea de luptă a Centrului de Comandă al NATO folosind un scenariu operațional complex și cu un nivel de dificultate ridicat.

STEADFAST JUPITER 23 este unul dintre cele mai mari și complexe exerciții NATO și o oportunitate excelentă de a testa capacitatea de răspuns respectiv comanda și controlul la nivelul Alianței.

De asemenea, situațiile simulate pun accent și se concentrează pe apărarea comună în contextul simulării activării art. 5 din Tratatul Nord Atlantic pe palierele strategic, operațional și tactic.

 

***

STEADFAST JUPITER 2023 (STJU23) – cel mai complex exercițiu NATO de tip Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX), aduce laolaltă 7000 de militari și civili din 17 națiuni aliate și partenere, făcând parte din peste 20 subunități din structura de comandă și de forțe a NATO. Exercițiul se desfășoară în 27 de locații din Europa și America de Nord.

STJU23 este organizat de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) își propune să crească interoperabilitatea dintre forțele armate implicate, testând capacitatea de răspuns, comandă și control, precum și postura de apărare în fața unor amenințări variate. Abordarea de tip 360 grade a securității și apărării colective a Alianței aduce în prim plan și conceptul de interdependență între domeniul militar și cel civil, reziliența fiind astfel o componentă esențială a capacității NATO de descurajare a adversarilor și de apărare a spațiului Euro-Atlantic.

 

396
52.14.221.113, 34.149.39.215
DGPI
Skip to content