Extinderea și eficientizarea Serviciului de urgență 112 oferit cetățenilor

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin Direcția Generală Management Operațional (DGMO) și Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), implementează proiectul „Extinderea și eficientizarea Serviciului de urgență 112 oferit cetățenilor”, cod SMIS 331998, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, P2.Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri, Acțiunea 2.2 E-guvernarea și digitalizarea în beneficiul cetățenilor.

Proiectul se implementează în perioada 06.03.2025 – 06.03.2028.

Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea calității Serviciului de urgență 112 oferit cetățenilor și a mecanismului instituțional dedicat intervenției la evenimentele semnalate de aceștia, prin creșterea accesibilității și extinderea capacităților Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU), a interoperabilității și capacităților de management integrat pentru gestionarea evenimentelor cu impact în planul sănătății, proprietății, mediului, respectiv în planul ordinii și siguranței publice, precum și al situațiilor speciale și de criză în domeniul ordinii și siguranței publice.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

  1. Implementarea tehnologiilor native de tip real-time-text (RTT), video și SMS în cadrul SNUAU, în vederea creșterii capacităților tehnico-operaționale de accesibilitate, optimizării proceselor de preluare, operare și dispecerizare, precum și maximizării utilizării previzibile a Serviciului de urgență 112 de către cetățeni, în special pentru utilizatorii finali cu dizabilități.
  2. Implementarea în cadrul SNUAU a funcționalităților suport bazate pe tehnologiile avansate de tipul inteligență artificială (AI) și machine learning (ML), în vederea creșterii și optimizării capacităților și proceselor de preluare, operare, analiză, monitorizare, dispecerizare, intervenție, cooperare și coordonare în cadrul activității de gestionare a situațiilor de urgență.
  3. Implementarea în cadrul SNUAU a unei soluții informatice de achiziție a datelor contextuale, adiționale și de suport, procesare și difuzare a acestora, împreună cu datele operaționale asociate urgenței semnalate, prin fluxuri digitalizate (asigurate prin mecanisme de interconectare și interoperabilitate ridicată și servicii de tip audio, video, mesaje, text, hartă GIS/localizare peste rețele de comunicații electronice IP fixe și mobile) în relația cu entitățile cu rol în gestionarea urgenței, inclusiv la nivelul resurselor de intervenție.
  4. Implementarea în cadrul SIMIEOP a unei soluții informatice care să permită îmbunătățirea interoperabilității cu SNUAU, prin utilizarea unui sistem avansat de informare automatizat și securizat, în vederea creșterii accesibilității serviciilor oferite cetățenilor, reducerii timpului de răspuns și eficientizării intervențiilor la apelurile de urgență.

 

Valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+/FC/FTJ) este de 169.028.331,88 lei, iar valoarea cofinanţării eligibile a partenerilor este de 56.495.234,22 lei.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 225.523.566,10 lei.

47
18.224.5.46, 34.149.39.215
DGPI
Skip to content