DGPI participă la Conferința anuală EPAC (Parteneri Europeni împotriva Corupţiei) și la Adunarea Generală ale EPAC/EACN – ediția a 21-a

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) participă la Conferința anuală profesională și la Adunarea Generală ale EPAC/EACN – ediția a 21-a, ce au loc în Republica Moldova, la Chișinău, în perioada 23-24 noiembrie 2022. Din delegația României care participă la Conferința anuală EPAC  mai fac parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Direcției Naționale Anticorupție, Agenției Naționale de Integritate și Direcției Generale Anticorupție a MAI.

Lucrărilor conferinței au fost deschise de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, care și-a exprimat aprecierea pentru organizarea acestei conferințe anuale și a subliniat importanța cooperării pentru a obține rezulte eficiente în contextul riscurilor actuale de securitate.

Potrivit agendei de lucru, în cadrul conferinței, membrii organizațiilor internaționale (EUROJUST, STT Lituania, CNA, NAC, EPPO, USKOK Croația, DNA România, OECD, EUROPOL) și EPAC/EACN, împărțiți în două grupuri de lucru, vor discuta despre confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, prevenirea faptelor de corupție și analiza de risc.

În virtutea calității de membru al EPAC /EACN, participarea DGPI la cele două evenimente de la Chișinău conferă oportunitatea realizării unui schimb de bune practici în ceea ce privește atribuțiile similare de pe spațiul de competență, respectiv identificarea și stabilirea unor oportunități/priorități de cooperare în scopul prevenirii și contracarării riscurilor și amenințărilor ce pot afecta securitatea în plan național și internațional.

Inițiată în 2001 sub egida președinției belgiene a UE, EPAC este o rețea ce reunește reprezentanții a peste 70 de instituții cu atribuții în domeniile ”anticorupție și supraveghere a structurilor de poliție” din statele membre ale UE, care și-a propus facilitarea elaborării unor strategii comune și identificarea unor standarde profesionale înalte pentru autoritățile de poliție din statele participante.

Pornind de la cadrul oferit de EPAC, în 2008, a fost dezvoltată și EACN – o rețea formală a punctelor de contact în domeniul anticorupției, din care fac parte reprezentanți a peste 50 de autorități cu atribuții în domeniul de referință din statele membre ale UE.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice din cadrul DGPI

 

Foto Epac3
Foto Epac2
Foto Epac1

34.232.62.64, 34.149.39.215
DGPI