Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a votat pentru o aderare completă a României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație european.
Cu această ocazie, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, domnul Marian Cătălin PREDOIU, a rostit următorul discurs:
„Stimate comisar, dragi prieteni,
În primul rând, câteva cuvinte despre aspectele tehnice. Este un moment istoric, unul emoționant, dar nu vreau să uit de atribuțiile mele, de atribuțiile noastre. Aș dori să vă asigur că România este pe deplin pregătită pentru Schengen, că România va continua să-și protejeze granițele.
Am îndeplinit nu doar criteriile tehnice pentru aderare, dar am îmbunătățit semnificativ, în ultimii ani, capacitățile noastre de a proteja granițele, de a combate migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră.
Am investit în tehnologie și logistică, am dezvoltat programe bilaterale și multilaterale de cooperare cu vecinii noștri, toți vecinii noștri: Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, dar și cu Austria.
Vom continua să lucrăm în acest sens. Vom continua să investim. Vom continua să îmbunătățim capacitățile Poliției de Frontieră, ale polițiștilor noștri.
Suntem profund responsabili față de faptul că modul în care ne facem treaba la granițe protejează nu doar cetățenii noștri, ci și cetățenii europeni, și ne bazăm pe voi pentru același lucru.
Vom continua să aplicăm noul pact privind azilul și migrația; avem deja în derulare un program pentru implementare. Vom continua să aplicăm acordurile de la Dublin și, împreună, le vom îmbunătăți. Vom face în continuare tot ce este necesar pentru a menține România o țară sigură și pentru a face din Europa un loc mai sigur pentru a trăi și a munci.
Vom fi un partener puternic și loial. Sunt sigur că, în anii care urmează, aceste cuvinte vor fi confirmate de colegii mei de la Poliția de Frontieră și Poliția Română, pe baza cooperării noastre.
Acum, stimați colegi, dragi prieteni, spun adesea în acest Consiliu că suntem aici ca politicieni. Suntem aici pentru a lua decizii politice, uneori decizii istorice, iar astăzi luăm o decizie istorică.
Europa este viabilă. Europa are un viitor. Solidaritatea europeană există.
Și aș dori să vă mulțumesc tuturor, nu doar pentru această decizie, ci și pentru sprijinul continuu pe care l-am primit din partea voastră pe parcursul acestui drum.
Sunt mulți colegi aici, în jurul mesei, care știu asta, mă uit la ei. Ne-au sprijinit nu doar moral, ci și cu sfaturi, cu cooperare. Nu voi avea timp suficient să-i numesc pe toți, dar aș dori să mulțumesc președinției, ministrului Pinter, comisarului, președintelui comisar, și mai ales lui Gerhard Karner, cu care am avut o cooperare excelentă de când ne-am întâlnit prima dată, anul trecut, la Viena, pe 23 august 2023, colegului meu din Bulgaria, Atanas Ilkov, predecesorului său, Vit (Vít Rakušan, ministrul Afacerilor Interne – Republica Cehă) – te văd aici –, și tuturor dintre voi, vă mulțumesc foarte mult pentru acest sprijin. Îmi cer scuze, Nancy și alți membri, îmi cer scuze celor pe care nu am timp să-i numesc, dar voi încheia acum.
Am spus odată că trebuie să avem curajul de a face ceea ce este corect, citând, este adevărat, un președinte american. Dar cred că astăzi am dovedit cu toții că avem curajul de a face ceea ce este corect.
Vă mulțumesc foarte mult în numele poporului român. Vă mulțumesc foarte mult!”
Informații suplimentare
Sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2024/12/12/schengen-council-decides-to-lift-land-border-controls-with-bulgaria-and-romania/
Statele membre ale UE au decis să elimine controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între aceste două țări începând cu 1 ianuarie 2025.
Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne: Primirea în cele din urmă a Bulgariei și României ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen este un moment istoric. Eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu aceste state membre și între ele a reprezentat o prioritate absolută pentru președinția ungară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas înainte va aduce beneficii nu numai cetățenilor bulgari și români, ci și Uniunii Europene în ansamblu.
De la aderarea lor la UE, Bulgaria și România aplică părți ale cadrului juridic Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele legate de controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de informații Schengen.
La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat o decizie de aplicare, începând cu 31 martie 2024, a celorlalte părți ale acquis-ului Schengen și de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne.
Spațiul Schengen este cel mai mare spațiu de circulație liberă din lume. Prima dată au fost eliminate controalele la frontieră între Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg, în 1985. Spațiul Schengen cuprinde acum 29 de țări (25 din cele 27 de state membre, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și 420 de milioane de oameni.